מאפיין מרכזי של התיאוריה של פרויד הוא שמחשבה יכולה להיות גם לא מודעת וגם פעילה בו זמנית. פרויד התעניין בלא-מודע הדינמי, המורכב ממחשבות שגורשו מהתודעה בתהליך ההדחקה. פרויד (1915) תיאר את התודעה כמורכבת מכל התהליכים המנטליים שאנו מכירים, הנחשבים כקצה הקרחון.
מה זה תת מודע?
לבסוף חוסר הכרה כולל תהליכים נפשיים שלא ניתן להיכנס אליהם על ידי התודעה אך יכולים להשפיע על שיפוט, תפיסה או התנהגות (Wilson, 2002). בפסיכולוגיה הפרוידיאנית, הלא מודע הוא מאגר של מחשבות, רגשות וזיכרונות שאדם אינו מכיר. פרויד השתמש במונח "לא מודע דינמי" כדי להתייחס לתהליכים לא מודעים הקשורים לפסיכולוגיה, ולא למידע אקראי הכלול בלא מודע, שאין לו משמעות פסיכולוגית או אישית. פרויד האמין שמודעות לתוכן התת מודע חשובה כדי להקל על מתח פסיכולוגי.
מחקר זה אולי לא תומך בהמשגה של פרויד את הלא מודע
אבל הוא כן מציע ראיות לכך שדברים שאנחנו לא מודעים אליהם עדיין יכולים להשפיע על ההתנהגות שלנו. רוב החוקרים מסכימים כיום שהגישה הסבירה ביותר לחקר תהליכים לא מודעים ומודעים היא לראות בפעולות קוגניטיביות (גבוהות יותר) כלא מודעות ולבדוק מה (אם שום דבר אחר) מוסיף לתודעה (Dijksterhuis & Aarts 2010; van Gaal, Lamme, Fahrenfort, & Ridderinkhof , 2011; למעט חריג אחד, ראה Newell & Shanks, בעיתונות). כלומר, מדענים עדיין חוקרים את המידה שבה התנהגות אנושית היא (ו/או נראית) רצונית או בלתי רצונית, ומדענים עדיין חוקרים את החשיבות היחסית של תהליכים פסיכולוגיים לא מודעים לעומת פעילות מודעת או נפשית באופן כללי.
כאשר נשפטים לאור ההצעות הקיימות
רבים מהמקרים הברורים של תפיסה לא מודעת כבר לא נראים כה ברורים. לפיכך, שום מקרה משוער של תפיסה לא מודעת לא יכול לקוות להימלט מהחרדה המוכרת שפשוט קשורה למודעות מודעת חלשה שאינה מסומנת על ידי קריטריונים של תגובה שמרנית (Eriksen 1960; Holender 1986; Phillips 2016; Peters, סימפוזיון זה).
ההטיה ה"ממוקדת במודע" זו נובעת בחלקה מהגדרה אופרטיבית בפסיכולוגיה קוגניטיבית המזהה את הלא מודע עם תת המודע. איך מסתכלים על כוחו והשפעתו של הלא מודע ביחס לדרכי עיבוד מידע מודע תלוי במידה רבה בהגדרת הלא מודע.
למידע מורחב בתחום של Vibee.co.il מומלץ לגלוש לאתר vibee.co.il
כיום
המילים בהן אנו משתמשים כדי לתאר סוגים אחרים של תהליכים ממחישות את ראשוניות החשיבה המודעת הקשורה לאופן שבו אנשים רואים את התודעה בהיסטוריה: כולם שינויים או שיפורים של המילה תודעה (כלומר לא מודע, קדם מודע, תת מודע , חסר הכרה) . …לכן ניתן לראות את הלא מודע כמקור לחלומות ומחשבות אוטומטיות (כאלה המופיעות ללא סיבה), מאגר זכרונות נשכח (שאליו ניתן לגשת לתודעה מאוחר יותר), ולידע מקומי שבשתיקה. … (משהו שלמדנו כל כך טוב שאנחנו עושים את זה בלי לחשוב). לאנשים צריכים להיות מחשבות לא מודעות המבוססות על המחשבות הבאות: (א) יש הרבה דברים במוח שלנו, ויכולת התודעה קטנה מאוד, זו בהחלט לא רק תודעה; וכן (ב) אם אינך מאמין בתודעה ובאחרים פיזיים ונפשיים התהליך הוא סיבתי, ולכן החוויה המודעת חייבת להיות מוכנה על ידי תהליכים אחרים במוח שאנו לא מכירים.
במילים אחרות
מחליטים באופן לא מודע לנקוט בפעולה, ואז אנו מבינים שאנו רוצים לפעול, ולבסוף אנו נוקטים בפעולה. פרויד (1901-1924/1941, 1923/1940) הניח שרוב ההחלטות שלנו נגרמות ממניעים לא מודעים, או שאנו פועלים באופן לא מודע על סמך מחשבות לא מודעות לחלוטין המוסתרות עקב דחייה מחוץ למודעות ולשליטה שלנו. … … תוכן. כמה תיאורטיקנים (למשל, הפסיכולוג הניסיוני הראשון וילהלם וונדט) הכחישו את תפקידם של תהליכים לא מודעים והגדירו את הפסיכולוגיה כחקר מצבי תודעה.
הלא מודע עדיין נתפס על ידי פסיכולוגים רבים כצל של המוח המודע "האמיתי"
אם כי יש כיום עדויות משמעותיות לכך שלא ניתן לזהות את הלא מודע כפחות גמיש, מורכב, שולט, דיוני או פעולה- מכוון משלו. אנלוגי. מושג הלא מודע ממשיך לשחק תפקיד בפסיכולוגיה המודרנית, כאשר חוקרים נאבקים להבין כיצד המוח פועל מחוץ למודעות המודעת. למרות שמבחינה היסטורית המסורת של המחקר הפסיכואנליטי הייתה הראשונה שהתמקדה בתופעת הפעילות הנפשית הלא מודעת, ישנו גוף עצום של מחקר וידע מכריע בפסיכולוגיה הקוגניטיבית המודרנית על פעילות מנטלית שאינה מתווכת על ידי מודעות מודעת.
בניגוד למסורת של פסיכולוגיה קוגניטיבית
מחקר זה הוביל לתפיסה שלתת-מודע יש השפעה בכל מקום ועוצמתית על תהליכים נפשיים גבוהים כאלה (ראה סקירה של Bargh, 2006). למרות שפרויד (1915) התייחס אל הלא מודע כמכלול, הפסיכולוגיה מבינה כעת שהנפש מורכבת מסדרה של מודולים המתפתחים עם הזמן ופועלים מחוץ לתודעה. בנוסף, הפסיכולוגים הגרמנים מהמאה ה-19 גוסטב פכנר ווילהלם וונדט החלו להשתמש במונח זה בפסיכולוגיה הניסויית שלהם כדי לתאר כיצד המוח אנסמבל משכנע חושף את הנתונים החושיים המרובים והמבלבלים שקודדו בעבר באופן לא מודע. בתודעה. מודול. בתיאוריית הפסיכואנליזה של האישיות של זיגמונד פרויד, המוח הלא מודע מוגדר כמאגר של רגשות, מחשבות, דחפים וזיכרונות מעבר לתודעה.
חוסר הכרה
הוא מספר רב של פעילויות חשיבה המתרחשות מתחת לרמת התודעה. למרות שאנו מבינים היטב מה קורה במודע, איננו יודעים איזה מידע מאוחסן במוח הלא מודע. חוקרים יכולים להביא מידע מהלא מודע לתודעה המודעת או לבצע מחקר במגוון דרכים.
פרויד האמין שהוא יכול להיות מודע לרגשות לא מודעים באמצעות טכניקה שנקראת אסוציאציה חופשית
על ידי מעקב אחר זרמי המחשבה הללו, פרויד האמין שהוא יכול לגלות את תוכן המוח הלא מודע, שהכיל רצונות מודחקים וזיכרונות ילדות כואבים. זיגמונד פרויד לא ממש המציא את הרעיון של התנגדות למוחות מודעים ולא מודעים, אבל הוא בהחלט היה אחראי לפופולריות שלו, וזו הייתה אחת התרומות העיקריות שלו לפסיכולוגיה. הוא הגדיר פעילות בשדה המיידי של המודעות כמודעת; לדוגמה, קריאת מאמר זה היא פעילות מודעת.
מכיוון שחוויה אחת לא ניתנת לצפייה ישירה על ידי אחרת (מכיוון שאדם לא יכול להרגיש את כאב הראש של אחר)
המאמצים לבחון באופן אובייקטיבי את רמות המודעות הללו מבוססים על מסקנות; כלומר, במקרה הטוב, החוקר יכול רק לומר שהאדם השני מתנהג כאילו הוא מחוסר הכרה או כאילו הוא בהכרה.
על מנת לשקול את האפשרות של תפיסה לא מודעת
קאנווישר מציע להשתמש במונח "תפיסה" במשמעות של "חילוץ ו/או הצגת מידע תפיסתי מגירויים, מבלי להניח שמידע כזה חייב להיתפס באופן מודע" (2001, 90 ). … מידע שמעובד בצורה יעילה ואוטומטית דרך נתיב החזרה יכול גם להשפיע באופן לא מודע על קבלת החלטות מודעת. לבסוף, למרות שפרויד האמין שדחפים פרימיטיביים נשארים לא מודעים כדי להגן על אנשים מפני חווית חרדה, התפיסה המודרנית של חוסר מודעות אדפטיבית היא שמסיבות יעילות, רוב המידע מעובד מחוץ לתודעה, ולא מודחק (Wilson, 2004 שנה).
הכותב אינו יועץ, רופא, או מומחה. אין בדברים משום ייעוץ, המלצה, או קריאה לפעולה, ואין לבצע אף פעולה על סמך הכתוב – יש להתייעץ תמיד עם איש מקצוע מוסמך בצורה אישית ופרטנית